Scroll Top

Fapte interesante despre România

1. Este casa celei mai grele cladiri din lume

Vastul Palat al Parlamentului din Bucuresti si-a inceput constructia pe parcursul ultimilor ani ai regimului Nicolae Ceausescu si s-a definitivat in 1997 (sapte ani de la moartea dictatorului), avand 240 m lungime, 270 m latime, 86 m inaltime (12 etaje) si un cost 3 miliarde de Euro.

De asemenea, aproximativ 100.000 de oameni au lucrat pe santier, sute dintre acestia pierzandu-si viata. Are 1100 de camere (marea majoritate sunt goale) si o factura anuala de incalzire de 6 milioane de dolari, echivalentul unui mic oras. Exista opt nivele subterane, precum si un buncar nuclear, legat de alte cladiri guvernamentale prin peste 20km de tuneluri.

Totul se intinde pe o suprafata de 365.000 metri patrati, al doua cladire dupa Pentagon din punctul de vedere al cladirilor administrative, are un volum de 2.55 milioane de metri patrati, o idee mai mult decat Marea Piramida din Giza.

În interior veţi găsi 3.500 de tone de cristal, 480 candelabre şi 1.409 lumini de plafon, în timp ce 700.000 de tone de oţel şi bronz au fost folosite pentru monumentalele uşi şi ferestre. Guinness World Records o recunoaște ca cea mai grea clădire de pe planeta.

Palatul parlamentului interior

2. Si cel mai frumos drum din lume

În căutarea lui pentru “cel mai bun drum pentru condus din lume”, Jeremy Clarkson a declarat că l-a găsit în mijlocul Romaniei – sub forma autostrazii Transfagarasan. Indiferent de modul in care te uiţi la el, este o dovada extraordinara de inginerie: o porţiune de asfalt ambalat cu tuneluri, viaducte si poduri si care necesita indemanare in abordarea curbelor ac de păr. Drumul este o alta creatie a lui Ceaușescu. El a vrut să se asigure că în cazul unei invazii sovietice exista o modalitate rapidă de a scăpa prin trecerile strategice (şi pitoresti) ale Carpaţilor Meridionali (nu că aceasta a fost vreodată folosita în acest scop).

Transfagarasan romania

3. Iubesc bautura

România este a cincea cea mai amețită ţară din lume, în urma a patru alte state europene: Belarus, Rusia, Moldova şi Lituania. Românul consumă în medie 14,4 litri de alcool pur în fiecare an, comparativ cu 11,6 litri în Marea Britanie. Țara ocupă locul 16 atunci când vine vorba de consumul de vin (nu este o surpriză, dat fiind faptul că este unul dintre cei mai mari producători de vin din lume) si locul 10 la consumul de bere.

4. Vizitatorii pot observa cel mai mare mamifer al Europei

Cantarind 600 kg, bizonul European a fost vânat aproape până la dispariție, dar în ultimii ani a fost reintrodus în mai multe ţări est-europene, inclusiv în România.
“Am întâlnit un exemplar într-o pădure de lângă satul Armenis, în zona Tarcu din Muntii Carpati,”, a scris Mark Stratton pentru Telegraph Travel în 2014. “Uitîndu-se spre noi în mod docil, cozile balansându-se metronomic biciuind muștele care zboară, aceștia încercuiau protector un vitel nou-născut. Sub ciucuri de blana deasă erau umerii lor puternici, musculoși şi cocoașa ridicată transformându-i dintr-o vacă de familie de salon într-o bovină V8 Turbo.” Ţara are, de asemenea, cea mai mare populatie de ursi Bruni din Europa.

5. Este adevărata casă a lui Borat

În filmul lui Sacha Baron Cohen, scenele care arată orașul natal al lui Borat sunt trase în satul Glod, România, în timp ce rezidenții romi au fost folosiți ca figuranți. Aceștia au luat mai târziu o acțiune în justiție (fără succes), pretinzând că nu au fost conștienți de subiectul filmului.

Alte filme filmate în România includ Cold Mountain și, er, Anaconda III, cu David Hasselhoff.

6. Bucureștiul are unul dintre cele mai frumoase bookshop-uri din lume

Caruselul Cărturești a fost deschis în 2015 într-o clădire restaurată din secolul al XIX-lea. Acesta conține mai mult de 10.000 de cărți, 5.000 de albume și DVD-uri și un bistro la ultimul etaj.

Carturesti bucuresti

7. Rețeaua sa 4G este invidia lumii

România este unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru viteza de 4G, ocupând un loc impresionant pe locul patru din 78 de țări, potrivit OpenSignal. Utilizatorii din țară pot aștepta viteză de 35,61 Mbps, în medie, comparativ cu doar 21,16 Mbps în Marea Britanie.

8. Rețeaua feroviară este, de asemenea, impresionantă

Rețeaua de 22,298 km a României este cea de-a 15-a cea mai extinsă pe Pământ, deși este doar a 81 țară în lume în ceea ce privește suprafața totală.

9. Au chiar și Arcul de Triumf

Cine are nevoie de Paris? București are propriul arc de triumf.

10. Și un omolog pentru Muntele Rushmore

Această sculptură, pe o stâncă din zona Porțile de Fier a Dunării, a fost făcută între anii 1994 și 2004 și îl descrie pe Decebalus, ultimul rege al Daciei, care a luptat împotriva Imperiului Roman.

Decebalus rex sculptura

11. De asemenea, au preluat și semnul Hollywood

Brașov și Râșnov au LA-ul în sânge.

Semn brasov

12. Este locul de naștere surprinzător al cafelei bune

Francesco Illy, fondatorul companiei de prăjire de cafea italiană, s-a născut de fapt în Timișoara, România. Ulterior s-a mutat la Viena, apoi în orașul italian Trieste. El nu a ajuns însă pe lista din 2006 cu cei 100 cei mai mari români, care l-a avut în vârf pe Ștefan cel Mare și unde au apărut Nadia Comăneci și Gheorghe Hagi.

13. Au realizat cel mai mare steag din lume

Un drapel de cinci tone, care a măsurat 349 de metri cu 227 de metri și a folosit 44 de kilometri de fir, a fost realizat în România în 2013. De ce nu?

14. Și se poate lauda cu câteva alte recorduri ciudate

România a fost, de asemenea, responsabilă pentru cel mai lung cârnat din lume. Cât de lung? Nu ne-ați crede dacă am spune 63 kilometri – dar este adevărat. Va fi nevoie de un măcelar determinat pentru a bate recordul.

Guinness World Records recunoaște, de asemenea, Festivalul de castane din Baia Mare, pentru crearea celui mai mare vas de gulaș (7.200 de litri), iar firma românească ING Asigurări de Viata pentru tipărirea celui mai mare document legal din lume (nouă metri x șase metri).

15. Au inventat o mulțime de lucruri

Și nu doar cârnații lungi. Nicolae Paulescu a descoperit insulina (deși doi cercetători canadieni au primit Premiul Nobel în 1923 pentru studiile lor asupra hormonului), Henri Coandă a fost creditat cu inventarea motorului cu reacție modern și Petrache Poenaru a creat stiloul.

Țara are patru laureați ai premiului Nobel: George Emil Palade (medicină), Elie Wiesel (pace), Herta Müller (literatura) și Stefan Hell (chimie).

16. Bisericile sunt spectaculoase

România are șapte locuri de patrimoniu mondial UNESCO, incluzând cele opt biserici din nordul Moldovei, acoperite cu fresce minunate (Manastirea Voroneț a fost numită Capela Sixtină a României) și bisericile de lemn din Maramureș, printre care se află de asemenea opt biserici, inclusiv Sapanta Peri, care pretinde a fi cea mai inalta biserica de lemn din lume.

Biserici romania

17. Și există și un cimitir foarte ciudat

Cimitirul Vesel din Săpânța evită memoriile sombre în favoarea pietrelor de mormânt colorate și cu povești umoristice din viețile celor trecuți în neființă.

Cimitirul vesel sapanta

Sursa: telegraph.co.uk

Related Posts

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Romania Driver, Private Driver in Romania, Rent a Car with Driver
Romania Driver, Private Driver in Romania, Rent a Car with Driver